Տեղեկացնում ենք, որ Մաքսային միության հանձնաժողովի 2011 թվականի դեկտեմբերի 9-ի «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգն ընդունելու մասին» N 880 որոշմամբ հաստատված «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի (ՄՄ ՏԿ 021/2011) 10-րդ հոդվածի 2-րդ և 3-րդ կետերի համաձայն՝
2. Սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) գործընթացների իրականացման ժամանակ, այդ արտադրանքի անվտանգության պահանջներից ելնելով, պատրաստողը պետք է մշակի, իրականացնի և պահպանի սույն հոդվածի 3-րդ մասում շարադրված՝ վտանգի վերլուծության և հսկման կրիտիկական կետերի համակարգի (ՎՎՀԿԿ) (անգլերեն տարբերակը՝ НАССР — Hazard Analysis and Critical Control Points) սկզբունքների վրա հիմնված ընթացակարգերը։
3. Սննդամթերքի անվտանգության ապահովման նպատակով դրա արտադրության (պատրաստման) գործընթացում պետք է մշակվեն, իրականացվեն և պահպանվեն հետևյալ ընթացակարգերը՝
1) սննդամթերքի անվտանգությունն ապահովելու համար անհրաժեշտ սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) տեխնոլոգիական գործընթացների ընտրություն.
2) սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) տեխնոլոգիական գործառնությունների հաջորդականության և հոսքայնության ընտրություն՝ պարենային (սննդային) հումքի և սննդամթերքի աղտոտումը բացառելու նպատակով.
3) տեխնոլոգիական գործառնությունների և սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) փուլերում սննդամթերքի վերահսկելի փուլերի սահմանում արտադրական հսկողության ծրագրերում.
4) սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) ընթացքում օգտագործվող պարենային (սննդային) հումքի, տեխնոլոգիական միջոցների, փաթեթավորման նյութերի, արտադրատեսակի, ինչպես նաև սննդամթերքի նկատմամբ հսկողության իրականացում՝ անհրաժեշտ հուսալի և համալիր հսկողություն ապահովող միջոցներով.
5) տեխնոլոգիական սարքավորումների սարքինության նկատմամբ հսկողության իրականացում սույն Տեխնիկական կանոնակարգով և (կամ) Մաքսային միության՝ սննդամթերքի առանձին տեսակների վերաբերյալ տեխնիկական կանոնակարգերով սահմանված պահանջներին համապատասխան սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) գործընթացն ապահովող կարգով.
6) տեխնոլոգիական գործառնությունների վերահսկելի փուլերի և սննդամթերքի նկատմամբ իրականացված հսկողության արդյունքների մասին տեղեկատվության փաստաթղթավորման ապահովում.
7) սննդամթերքի պահպանման և փոխադրման (տրանսպորտային փոխադրման) պայմանների պահպանում.
8) սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) գործընթացում օգտագործվող արտադրական շինությունների, տեխնոլոգիական սարքավորումների և գույքի պահպանում՝ սննդամթերքի աղտոտումը բացառող պայմաններում.
9) սննդամթերքի անվտանգության ապահովման նպատակով աշխատողների կողմից անձնական հիգիենայի ձևերի ընտրություն և դրանց կանոնների պահպանման ապահովում.
10) սննդամթերքի անվտանգության ապահովման եղանակների ընտրություն, սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) գործընթացում օգտագործվող արտադրական շինությունների, տեխնոլոգիական սարքավորումների և գույքի մաքրման, լվացման, ախտահանման, միջատազերծման և կրծողների ոչնչացման գործընթացների պարբերականության սահմանում և դրանց իրականացում.
11) սույն Տեխնիկական կանոնակարգով և Մաքսային միության՝ սննդամթերքի առանձին տեսակների վերաբերյալ տեխնիկական կանոնակարգերով սահմանված պահանջներին արտադրված սննդամթերքի համապատասխանությունը հավաստող փաստաթղթերի վարում ու պահպանում՝ թղթային և (կամ) էլեկտրոնային կրիչներով.
12) սննդամթերքի հետագծելիություն։